Yeni doğmuş bir bebek ailenize çok fazla pozitif enerji ve sevgi getirdiği gibi, aynı zamanda yaşam tarzınızı kısa sürede değiştirmenize neden olur. Özellikle eşinizle olan duygusal ve fiziksel ilişkiniz bebeğin doğumundan fazlaca etkilenir. Bebeğin doğumuyla gelen değişimlerle nasıl başa çıkacağınızı bilmeniz, eşinizle ilişkinizin gidişatı açısından oldukça önemlidir. Buna göre, yeni anne ve babaların ilişkilerini korumak ve kuvvetlendirmek için yapabilecekleri 6 öneri şunlardır;
1. Zaman ayırın.
Yaşamı 7/24 tamamen size bağlı olan bir bebeğe sahip olmak, herhangi bir şeye vakit ayırmanızı imkansız hale getirebilir. Bununla birlikte bir yardımcınızın olması, eşinize daha fazla vakit ayırmanız için size kolaylık sağlayacaktır. Eğer bir yardımcı tutamıyorsanız, bebeğinizin uyuduğu vakitleri mümkün mertebe eşinize ayırmaya özen göstermelisiniz. Birlikte yürüyüşe çıkmanız, kahve içmeniz ya da duşa girmeniz rahatlamanızı ve iyi vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
2. Bağları kuvvetlendirin.
Bebeğin ihtiyaçları genellikle anlıktır ve hemen karşılanmalıdır. Bu nedenle eşinizle olan ilişkinizin ikinci plana atılması normaldir. Fakat yine de eşinizle birbirinize vakit ayırmak için çaba göstermelisiniz. Örneğin; eşinizle konuşmak için emzirme vakitlerini kullanabilirsiniz. Bir taraftan bebeği emzirmek ve bir taraftan eşinizle sohbet etmek yeni aile arasındaki bağların kuvvetlenmesine yardımcı olur.
3. İletişim kurun.
İletişim, sağlam bir beraberliğe sahip olmak için hayati bir öneme sahiptir. Evliliğinizin gidişatı için böylesine önemli bir unsur olan iletişimi, kendi kendinize geliştirebileceğiniz bir beceri olarak görebilirsiniz. Bunun için öncelikle dikkatli bir şekilde dinlemeyi öğrenmelisiniz. Daha sonra duygularınızı, umutlarınızı ve hayallerinizi karşılıklı olarak birbirinize açık bir şekilde ifade edebilmelisiniz. Eşinizden tam olarak ne istediğinizi ve beklediğinizi net bir şekilde ifade etmeyi öğrenmelisiniz. Eğer iletişim konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, bebeğin doğumuyla birlikte bu durum büyük problemlere yol açabilir.
4. Libidoyu arttırın.
Doğumla birlikte annede meydana gelen hormonel ve fiziksel değişim, ayrıca uyku düzenindeki bozukluk (anne ve baba) doğal olarak çiftlerin libidolarının düşmesine neden olmaktadır. Bu dönemde karşılıklı olarak anlayışlı ve sabırlı olmanız gerekir. Baba için ortamdan uzaklaşmak ve bu sıkıntıları göz ardı etmek kolaydır. Hem fiziksel hem de psikolojik yönden değişime uğrayan anne ise yalnız başına kaldığında kendini daha kötü hissedebilir. Bu nedenle önemli olan birlikte bu zor durumun üstesinden gelebilmektir. Örneğin; bebek uyuduktan sonra, erkek karısına sarılabilir, ona şefkat gösterebilir ve belki biraz masajla rahatlamasına yardımcı olabilir. Daha sonra çiftlerin arasındaki bu sevgi ve ilgi gösterisi doğal olarak libidonun artmasını sağlayacaktır.
5. Depresyona dikkat edin.
Yeni doğum yapmış bir annenin, mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri ve sürekli ağlama isteği olabilir. Doğumdan sonra birkaç hafta daha bu depresyon semptomları yeni annede görülebilir. Bu durumda annenin profesyonel bir yardım almasında fayda vardır. Tabi bu sırada eşin verdiği duygusal destek, anneye en iyi gelen şey olacaktır. Örneğin; kadın doğumdan sonra kilo aldığı için kocasının tuhaf bakışları ve sözleri ile karşılaşırsa, daha fazla üzülecek ve depresyona girecektir. Eğer kocası onu “sen her halinle güzelsin, anne olmak sana çok yakıştı” gibi sözlerle desteklerse, kadın bu dönemi çok daha rahat atlatabilir.
6. Pozitif olun.
Mutlu beraberliğinizden dünyaya minik bir insan geldiği için kendinizi çok şanslı hissetmeli ve pozitif olmalısınız. Zaman zaman anne yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişim sebebiyle negatif ruh haline bürünse de eşler birlikte hareket ederek bu durumun üstesinden gelebilmelidir. Unutmayın ki, hayatınızda birçok insanın yaşamak isteyip de yaşayamadığı çok özel bir anı yaşıyorsunuz. Pozitif olun ve bunun tadını çıkarmaya bakın.
0 yorum