Yalnızlık hissi, insanların tüm yaşamları boyunca tecrübe ettikleri en zor hislerden biridir. Özellikle ruh sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşan derecedeki yalnızlık hissi, kişinin depresyona girmesine ve hatta intihara sürüklenmesine kadar varan sonuçlara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla, doğru zihinsel ve psikolojik teknikler kullanmak suretiyle, kişinin biran önce yalnızlık hissinden kurtulması gerekmektedir. Bunun için öncelikle, yalnızlık hissinin ne olduğunu tam bilmek gerekir.
Yalnızlık Hissi nedir?
Yalnızlık hissi, insanın kendini diğer insanlardan soyutlamasına ve dünyadan koptuğunu hissetmesine neden olan bir duygudur. Bu hisse sahip olan bir insan, diğer insanlarla iletişime girmekte zorluk yaşar ve kendini yaşadığı toplumdan tamamen soyutlanmış olarak hisseder. Yalnızlık hissini, bazı zamanlarda bilinçli olarak yalnız kalmak isteyen insanların tercihi ile karıştırmamak gerekir. Bu hissiyat, terk edilme, kendine güvenmeme, dışlanma umutsuzluk, depresyon, kırgınlık, kızgınlık, değersizlik gibi negatif duygularla doludur. İçten içe bu duygular insanın, diğer insanlardan iyice uzaklaşmasına ve toplum içine girememesine neden olur.
Yalnızlık Hissinin Sebepleri Nelerdir?
Yalnızlık hissi genellikle kişinin diğer insanlarla kurduğu iletişim esnasında yaşanan olumsuzluklardan kaynaklanır. Kişinin karakteri, yetişme tarzı, ekonomik durumu, eğitim seviyesi gibi etkenler de, onun çevresi ile olan ilişkilerin gidişatına etki eder. Eğer kişinin çevresi ile olan münasebetleri olumsuz yönde ilerlerse, kendini dışlanmış, terk edilmiş ve değersiz hisseder. Bu da yalnızlık hissini beraberinde getirir.
Tabii, insanın bir gönül ilişkisinin olmaması da, yalnızlık hissine kapılmasında oldukça etkilidir. Çoğu zaman arkadaşlar ve ailenin varlığı dahi, kişinin, kendini yalnız hissetmesinin önüne geçmekte fayda etmez. Çünkü insanın karşı cinsle paylaşabileceği duygular ve sırlar tamamen farklıdır.
Yalnızlık Hissi ile Nasıl Başa Çıkılabilir?
Yalnızlık hissinden kurtulmanın tek bir formülünden bahsetmek mümkün değildir. Ancak şu 6 öneriyi takip ederseniz, yalnızlık hissi ile büyük oranda başa çıkabilirsiniz;
- Yalnızlık hissi ile başa çıkmak için duygularınızı ve yaşanmış kötü tecrübelerinizi diğer insanlarla paylaşmalısınız. Tabii her insan sizin zayıf noktalarınızı bilmemelidir. Dolayısıyla, bu tip paylaşımlarınızı güvenilir arkadaş ya da aile çevresinden birilerine içinizi dökerek yapmalısınız.
- Vaktinizin büyük çoğunluğunu yalnız başınıza geçirmemelisiniz. Eğer işiniz gereği arkadaş ve akraba çevrenizle çok fazla görüşemiyorsanız, hafta sonlarında onlarla görüşebilmek için özel programlar organize etmelisiniz. Bu tip organizasyonlar gerçekleştirdiğinizde, kendi kendinize evde kalmak için bahane bulamaz ve dışarı çıkmak durumunda kalırsınız.
- Sosyal faaliyetlere katılmak yeni insanlarla tanışma ve yalnızlık hissinden kurtulmanız için size fayda sağlayacaktır. Bunun için yeni hobiler edinebilirsiniz, örneğin; bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, dans kursuna gitmek, el becerisi kurslarına gitmek gibi.
- Eğer duygusal olarak kendinizi değersiz, işe yaramaz ve kötü hissediyorsanız, bu duygularınızda çok yanıldığınızı bilmelisiniz. Hiç kimse hakkınızda bu şekilde düşünmediği halde, siz kendi kendinize bu olumsuz duyguları kabul ettiriyor ve değersizleştiriyorsunuz. Bu nedenle, kendinizle olumsuz düşünmeye başladığınızda, kendi kendinize tam tersi yönde telkinde bulunun. Örneğin; hiç kimse beni sevmiyor ya da aramıyor diye düşündüğünüz anda, herkes tarafından sevilen biri olduğunuzu düşünün ve sizi arayan olmadıysa siz onları arayıp sohbet etmelisiniz.
- Yalnızlık hissinden kurtulmak için bir sevgili bulmanız harika bir yöntemdir. Kendi kendinize “hiç kimse beni beğenmiyor ki!” ya da “biriyle konuşmaya bile cesaretim yok!” diye düşünmeyin. Olumsuz düşüncelerden sıyrılın ve pozitif olmaya çalışın. Bu şekilde davrandığınızda ve kendinize güvendiğinizde mutlaka bir sevgili edinebilirsiniz.
- Yalnızlık hissinden ve bu hissin beraberinde gelen depresyondan kurtulmak için mutlaka ama mutlaka spor yapın. Bir spor salonuna üye olursanız, orada yeni bir çevre edinebilir ve yeni uğraşınız sayesinde de vücudunuzu daha güzel bir şekle sokabilirsiniz. Böylece kendinize güveniniz tazelenir ve kendi kendinize koyduğunuz sosyal bariyerlerden rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Eğer “spor salonuna gidecek param yok” diyorsanız, yürüyüş yapabilir ve form tutabilirsiniz. Yürüyüşe giderken bir arkadaşınızı da sizinle yürümek için ikna edebilirsiniz.
Paylaşmak seksidir 🙂
on Facebook
on Google+
0 yorum